BRUIST! is...

een kinderkunstenfestival voor iedereen vanaf 3 jaar
en dat op autoloze zondag 20 september bij STORMKOP
in een organisatie van FroeFroe in samenwerking met De Studio, hetpaleis, Laika, Part of Antwerp, STORMKOP en vrienden
met de onvoorwaardelijke steun van Stad Antwerpen

Wat mag je verwachten? Spitante voorstellingen, spetterende (familie)ateliers, stomend straattheater, sappige zeemansverhalen, spannende site safari's en avontuurlijke workshops. Zeetaart en dokwerkersbar voor honger en dorst. 
 

PROGRAMMA

Om zoveel mogelijk publiek te laten genieten van Bruist! splitsen we de dag op in twee tijdsloten: voormiddag en namiddag, van 9u30 tot 13u en van 13u30 tot 17u. De voorstelling staan verspreid over het terrein en dus is het soms even stappen voor je op de juiste locatie bent. Het programma start om 10u of 14u. Wil je zoveel mogelijk uit je Bruistdag halen? Kom dan zeker op tijd. 

Bij de voorstellingen wordt telkens de minimum leeftijd aangegeven, gelieve deze ook te respecteren.

Hieronder lees je meer over de voorstellingen, randanimatie, expedities, ateliers... Het uurschema en plannetje krijg je ook ter plaatse aan de infobalie.

 

PROGRAMMA - UURSCHEMA

Klik op de afbeeldingen en vindt het uurschema voor tijdsslot 1 - voormiddag en voor tijdsslot 2 - namiddag.

 

REGISTREREN

Verzeker je toegang door je bubbel te registreren voor een tijdslot (9u30 tot 13u of 13u30 tot 17u) en een ticket aan te kopen op de website van STORMKOP.

Een ticket kost 4 euro per persoon. Dit garandeert je toegang tot BRUIST! en kan je op de dag zelf gebruiken om een voorstelling te kijken of iets te drinken. Op het festivalterrein zelf kan je extra jetons kopen voor voorstellingen, workshops en andere consumpties.

CORONA

Bij de registratie vragen we in het kader van contact tracing naam, adres, gsmnummer, mailadres en lievelingsgeur van elke bezoeker. We zweren op de schat onder ons bed dat we de gegevens enkel hiervoor zullen gebruiken! En sturen ze na 30 dagen richting de bodem van de Schelde.

Alle kleinere en grote kinderen boven de 12 jaar dragen een mondmasker op de site, behalve als je in de bar zit om iets te drinken of te eten. De bar wordt corona-proof ingericht. We voorzien voldoende ontsmettingspunten op het terrein. Ook onze medewerkers dragen een mondmasker.

BEREIKBAARHEID

STORMKOP vindt je aan de Droogdokkenweg 4, vlakbij het Red Star Line museum, op een steenworp van het MAS.

Op 20 september is het autoloze zondag, kom zoveel mogelijk met het openbaar vervoer of met de fiets.

Openbaar vervoer
BUS 764 halte Antwerpen Royerssluis + 7 minuten wandelen

TRAM 7 halte Eilandje+ 10 minuten wandelen

TRAM 24 halte Havenhuis + 10 minuten wandelen

Met de fiets
Plaats je fiets in de fietsenstalling voor STORMKOP. 
Dichtsbijzijnde Velo station is Velo 223 Rijnkaai. Vlakbij het Red Star Line Museum. Van daar is het nog 5 minuten wandelen.

AARDAPPELSOEP - Laika & Agora Theater

7+ - in openlucht - 2 jetons (waarde €4)

Een mevrouw is door het ministerie aangesteld om op school aan de kinderen te tonen hoe je gezond en lekker kan eten. Haar missie is: soep maken in de klas. Het is haar eerste werkdag. Ze heeft alles bij de hand – keukengerei én verse groenten – om haar taak tot een goed einde te brengen. Maar het recept dat ze meekreeg vindt ze nogal flets en weinig avontuurlijk. Ze besluit een soep te maken met andere ingrediënten die haar stuk voor stuk doen terugdenken aan haar kinderjaren in een ander land. Een land in oorlog dat ze een tijd geleden ontvluchtte. Terwijl ze de soep bereidt, komen met de  groenten en de geuren, de herinneringen terug: verhalen over haar familie, over de oorlog en over het varkentje Sonja waaraan ze zeer gehecht was…

Aardappelsoep is een eigentijdse voorstelling over oorlog en verlies, over honger en over de weldaad van lekkere soep. Een voorstelling waarin het plezier om te vertellen en het genot om samen te eten centraal staat. 

tekst (origineel): Helga Schaus en Marcel Cremer - tekstbewerking en regie: Jo Roets 
spel: Célia Fechas
assistentie: Britt Tack 
scenografie: Céline Leuchter  - dramaturgie: Mieke Versyp - recept 
soep: Peter De Bie - foto: Kathleen Michiels

DE BEVRIJDING VAN HET EDELHERT (LUISTERSPEL) - hetpaleis / Thomas Bellinck & Khalid Koujili El Yakoubi

9+ - in openlucht - 2 jetons (waarde €4)

Via je eigen hoofdtelefoon nemen de stemmen van acteurs Marjan De SchutterFarbod FathinejadfardNyiragasigwa HensMaya MertensAhilan Ratnamohan, Karlijn Sileghemen Jeroen Van der Ven je mee naar het Hertenbos waar een groep dieren in opstand komt. Ze pikken het niet dat Giraf en mama Edelhert in de gevangenis gegooid werden. Het is tijd (voor actie). Olifant en Dolfijn smeden een plan…

Theatermakers Thomas Bellinck en Khalid Koujili El Yakoubi maakten hun eerste productie voor jong publiek die 15 maart in première zou gaan, maar daar stak het coronavirus een stokje voor. De première wordt uitgesteld tot volgend seizoen maar de makers beslisten om Pieter De Buyssers tekst alvast te herwerken tot dit luisterspel.

foto Karoline Maruszak

TUNING THINGS - Tuning People

6+ - in openlucht - 1 jeton (waarde €2)

Wannes verzamelt klanken. Hij heeft een grote fascinatie voor de manier waarop geluiden tot stand komen. Muziekinstrumenten en werktuigen bouwt hij om tot klankfabriekjes. Een automatische schuiftrombone wordt bespeeld door een ballon, een trommel speelt iets na, een filmpje van een rijdende auto gaat in duet met een platenspeler. Die schatkist aan geluiden recycleert hij tot een concert waarin hij en twee andere muzikanten (Jochem Baelus en Jutta Troch) meespelen.

De bijhorende CD kan hier aangekocht worden https://wannesdeneer.bandcamp.com/album/tuning-things

Muziek en installaties: Wannes Deneer - Live muzikanten: Wannes Deneer, Jutta Troch en Jochem Baelus - Muzikanten op het album: Jochem Baelus, Marieke Berendsen, Linde Carrijn, Wim Muylaert, Seraphine Stragier, Jutta Troch, Roel Van Camp - Eindmix: Dijf Sanders - Instrumentenbouwers: Tim Vanhentenryk, Ken van de Mierop - Klankbord: Aarich Jespers - Grafisch ontwerp: David Suls en Gerard Leyse - Productie: Tuning People - Coproductie: KAAP - Met de steun van de Vlaamse overheid - foto: Clara Hermans
 

ZANNEMIE EN DE BENDE

3 tot 10 jaar - binnenlocatie - 2 jetons (waarde €4)

Zannemie en de bende gaat op muzikale roadtrip. Met een verse en zomerse salade van gloednieuwe muziek, zottigheden en verfrissende miniverhalen. Puree kan je bij ons niet eten, maar moet je doen. Stil blijven klinkt bij Zannemie nogal uitbundig en zwemmen doet ze op het droge. Zoals gewoonlijk doet ze dat niet alleen. Plukmans, Toetermans, Klopterop en d’Onderlaag zijn er ook bij, een bende om ‘a’ en ‘i’ en ‘U’ tegen te zeggen.

Zannemie en de bende staat voor ‘volgroeide muziek voor groeiende mensen’ en voor ‘muzikaal engagement op het podium én in de zaal’. 

met: Annemie Van Daele (Zannemie), Geert Hellings (Plukmans), Katrien Bos (d’ Onderlaag), Jef De Smet (Klopterop), Angel Calvo Pérez (Toetermans)
techniek: Boma Studio, Geert De Waegeneer

ANIMALIUM - De Machinerie

in goed verluchtte tent - 1 jeton (waarde €2)

Durvers, dapperen, dames en heren opgelet: laatste en enige kans - uitzonderlijk en nooit vertoond: het Animalium of De Zoo van de (bijna) uitgestorven dieren, exclusief gepresenteerd door avonturier en wereldreiziger Karl Haegenbeck hemzelve.

Waar eerder stond u oog in oog met de Borneo-neushoorn, de Rotsschildgiraf of de neushoornkever? Nergens, want zij zijn zo goed als uitgestorven in het wild! Exclusief, nog nooit gezien.. de uitgestorven gewaande Baji-dolfijn, waarvan deheer Haegenbeck alsnog het aller aller allerlaatste exemplaar ontdekte in de woeste Yangtze-rivier in China...

Betreed het Animalium - (uiteraard op eigen risico) - en sta versteld van de wonderlijke pracht van de natuur. Deheer Haegenbeck leidt u rond in hoogst eigen persoon en vertelt u uit eerste hand zijn verbijsterende, avontuurlijke verhalen die hem naar’s werelds verste en wildste uithoeken voerden.

Dieren niet voederen, want reeds in uiterst kritieke toestand. Geen bruuske bewegingen. Geen ijsjes.
Laat u verrassen door het eerste wereldwonder: de natuur! 

Treed binnen in het Animalium...

DE KRAKEN - Compagnie Lodewijk/Louis

8+ - in openlucht - 2 jetons (waarde €4)

De aarde gloeit,
De zeespiegel stijgt
En de ijskappen smelten.
Het water staat ons aan de lippen!
Dra slaat hier voor ieder mens het allerlaatste uur!!

Gelukkig hebben wij ‘DE KRAKEN’.

Deze superheld is op zoek naar 8888 jonge talenten met fantastische ideeën, om samen met hem een nieuwe planeet op te bouwen!
Zodra die klaar is, vertrekt DE KRAKEN op een nieuwe ruimtereis en neemt hij deze 8888 Ridders in de Orde van de Kraken met zich mee aan boord van de Ruimte-Ark.
Biedt je aan, leer het verhaal van de Kraken en Moeder Aarde kennen en bouw mee aan onze nieuwe wereld!

Tekst en Regie : Yves De Pauw - Muziek : Hanne torfs (School Is Cool, Fortress)- Spel : Hanne Torfs, Iris Van Cauwenbergh en Yves De Pauw - Kostuums : Iris Van Cauwenbergh - Illustraties : Xanthe Lahousse - Productie : Compagnie Lodewijk/Louis - Compagnie Lodewijk/Louis is het theatergezelschap van Yves De Pauw, Hanne Torfs en Iris Van Cauwenbergh

SOJOEZ R97 - Tal en Thee

doorlopend van 10u tot 13u of 14u tot 17u - binnenlocatie - 1 jeton (waarde €2)

Sojoez R97
Een ruimtecapsule...

Het universum spreekt tot de verbeelding, meer nog: het reikt verder dan onze verbeelding. En de drang om te ontdekken wat onze plaats is, is zo oud als de mensheid en is een universeel verlangen. 

Tal en Thee bouwt een ruimtecapsule die de verbeelding tracht open te breken. 

Sojoez R97 is een installatieve voorstelling, een expeditie voor groot en klein, waarbij het publiek letterlijk en figuurlijk mee geloodst wordt naar een afgesloten ruimte, een capsule waar zich een klein wonder kan voltrekken over een groots thema.

Spel en idee: Maarten Van Aerschot
Technische uitvoering: Robbe Mols
Met steun van: CC Het Gasthuis en Boze Wolf festival

GASPARD - Une Tribu

5+ - binnenlocatie - 1 jeton (waarde €2)

Een man en een vrouw brengen een kind tot leven.
Een kind, een pop die lijkt op een kind.
Op de schoot tussen man en vrouw.
Eerst één hand, dan een tweede hand
verkennen, ontdekken
Het kind leert zijn handen kennen, de pop neemt bezit van zijn handen.
Twee handen, maar drie personen.
Al snel slaat de verwarring toe.
Welk gebaar komt van wie?
Wie spreekt?
Wie beslist?
Wie denkt?
Wie bespeelt er wie?

Een stil en intiem project. 

“Nu, spreek ik. Nu, ben ik zoals jullie. Bergrijpen jullie mij?”

Met: Noémie Vincart en Michel Villée

TIME PLAY - Lap en De Studio

5+ - in openlucht - 2 jetons (waarde €4)

Time Play is geïnspireerd op de educatieve insteek die we onderzochten in onze eerste voorstelling ‘Choco of kaas’ (6+), maar de thematiek van Time Play en de publieksopstelling is helemaal anders. Time Play is een fysieke locatievoorstelling waar 2 dansers spelen met de timing van het publiek, de muziek en de ruimte. Deze 3 elementen staan centraal in deze voorstelling en zullen elkaar telkens weer opnieuw verrassen, alert houden en vooral zin geven aan het publiek om mee te bewegen. 

Na de voorstelling kunnen jong en oud samen (in hun bubbel) aan de slag met opdrachten rond de voorstelling via affiches die op het terrein hangen. 

Door deel te nemen geeft u toestemming om te worden gefilmd of gefotografeerd voor promodoeleinden.

Concept: Dafne Maes & Danaé Bosman
Choreograaf: Danaé Bosman
Dans: Magali Casters & Carli Gellings of Dafne Maes & Lara Deruyter
Muziek: Linde Carrijn
Kostuumontwerp: Elise Goedgezelschap
Fotograaf: Laure-Anne Iserief 
Ontwerp affiches: Samuel Baidoo  
Stagiaire productie: Lara Deruyter

DE STAD - WIThWIT

6+ - binnenlocatie - 1 jeton (waarde €2)

Als je goed luistert, heel goed bedoel ik,
Dan hoor je het, ergens… een geluid.
Het is heel zachtjes. Het begint soms gewoon uit zichzelf. 
En dan plots is het weer weg..
Een kraken, 
een licht, zacht kraken. 

‘Het is alsof de kamer met je spreekt’, zei jij altijd en je lachte, zoals alleen jij dat kan.

Een kleurrijke sculptuur, opgebouwd uit houten constructies en roostertjes vormen de bouwsels van een stad. Delen draaien rond en in elkaar. Bewegende lampjes maken schaduwbeelden zichtbaar tegen de muren. Geluid neemt ons mee naar de binnen en buitenruimtes. De tocht houdt halt in een kamer. 

Een verteller vertelt. Het is een innerlijke gesprek. Een man verliest een vrouw. Hij doolt door straten vol van herinneringen. Hij wil haar vinden, maar wat als ze niet te vinden is? 

Sculptuur en concept: Erki De Vries en Freija Van Esbroeck 
Muziek: Ruben Nachtergaelen, Verteller en tekst: Michiel Alberts

TRASHBEATZ

voor iedereen - in openlucht - gratis

Wist je dat er muziek in afval zit? Trashbeatz, de meest ecologische band uit de wereld brengt een energieke show met muziekinstrumenten gemaakt uit afval.  Van regenbuizen tot brandblussers en shampooflesjes; je kan het zo gek niet bedenken of de drie heren maken er muziek mee. Recycleren is nog nooit zo plezant geweest!

DUCKTAPE - Theaterwerkplaats Nest

9+ - in openlucht - 1 jeton (waarde €2)

Utopias - literally meaning 'nowhere' or 'no place' - essentially arise from our desire to make the world a better place.
Ducktape / Wie Eerst Wakker Wordt Wint gaat over de prijs die je wil betalen voor je eigen geluk, over de zoektocht naar het beste ritme om eindeloos op door te gaan en over een duif. Een fysieke performance in de spectaculaire droogdokken van de haven. 
Een uitdagende samenwerking en een spannend spel tussen jonge en gevestigde theatermakers. 

TRANSPORT EXCEPTIONEL - Kopland

6+ - in openlucht - gratis

Twee chagrijnige chauffeurs arriveren met een bizar wagentej op een desolate plek in de stad. Ze willen iets wat het daglicht niet mag zien ongestraft dumpen. De routineklus loopt echter faliekant mis...

concept en spel: Christiaan Mariman, Frederika Del Nero, Sara Haeck
coach: Michiel Soete
coproductie: Uitwijken / Brugge Plus vzw

met de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie / #staycation

ROMMELMAN - Koen Swanenberg

6+ - in openlucht - gratis

Rommelman woont graag tussen zijn rommel.
Hij is verzot op rommel!
Want soms is het in zijn hoofd ook een rommeltje.
En met rommel verveelt hij zich nooit.
 
Van en met: Koen Swanenberg

MARSMANNEN MET HONGER - Tine Joris & Ephraim Cielen

4-12 jaar - in openlucht - 1 jeton (waarde €2)

Tine Joris en Ephraïm Cielen brengen een mix van zelfgemaakte en eeuwenoude kinderliedjes. Ze nodigen het publiek uit om mee te zingen, teksten te verzinnen, te dansen, te experimenteren met bodypercussie en instrumenten of gewoon te luisteren. 

Van en met: Tine Joris en Ephraim Cielen

atelier STORM JAGEN - Stormkop

6+ (niet voor bangerikken) - gratis - 60'

Alleen durf ik niet zo goed naar beneden, maar samen lukt het ons wel.' Mitch, dé opper stormjager, oefent hier om storm te vangen. Want op STORMKOP stormt het altijd een beetje. En in de kelder zit een eeuwenoude strom gevangen. We jagen hem op. Vangen hem! En laten hem weer vrij.  Verboden voor ouders! Zij worden aan het begin van het atelier afgezet aan de oudercrèche! 
max aantal personen: 12 kinderen

atelier JUTTEN - Stormkop

voor iedereen jonger 99 - gratis - 60'

Alombekende STORMKOPrecept: plastic brol jutten in onze geliefde Scheldebocht. Met dit afval kan je aan de slag in het Plastiquarium om een stormmelder te maken. 
max aantal personen: 25 kinderen met hun grote mens

atelier STORMMELDERS MAKEN - Stormkop

doorlopend - 6+ - gratis

Als je nekharen overeind staan, honden in de verte blaffen en de dondervliegjes laag hangen, voel je het eerste briesje van een aankomende storm. Met een stormmelder ben je hier ten allen tijden op voorbereid. Gejutte afvalresten werken naar 't schijnt extra goed. 
max aantal personen: 15 kinderen

atelier STORMSTOKKEN SLIJPEN - Stormkop

doorlopend - 6+ - gratis

inhoud: Een goede stormjager moet slechts één gatget bezitten, zijnde een ferme stormstok. Nuttig bij het wandelen. Maar ook om marshmallows op te prikken. En een noodzakelijke houvast om met beide voeten een orkaan te trotseren.  
max aantal personen: 8 kinderen

LES TORTUES GEANTES DES GALAPAGOS - De Machinerie

iedereen - in openlucht - gratis

Ooit waren ze met duizenden,
deze geweldige reuzen...

Traag maar zeker wandelden de monsters over de eindeloze vlaktes van de Galapagos...
Niemand kon hen deren... tot de mens kwam.​

Kruip op de rug van onze logge planteneters en ervaar zelf hun adembenemende traagheid...

 

MALLEMOLEN - de van hut

Doorlopend van 10u tot 13u of van 14u tot 17u - in openlucht - gratis

Bram Deryckere van De Van Hut houdt van hout. Hij maakt geweldige bouwsels met gerecycleerde meubelen.

Acht dieren gemaakt uit recyclagemateriaal zitten te wachten op evenveel kinderen om een ritje te maken op hun rug. Mama en papa mogen ook een duid in het zakje doen en de molen draaiende houden. 

Van: Bram Deryckere

DE BANGELIJKE SPROOKJESMOLEN - FroeFroe

Doorlopend van 10u tot 13u of van 14u tot 17u - voor iedereen tot 1m20 - buiten - gratis

Maak een ritje op de ronddraaiende tentoonstelling met figuren geïnspireerd op Jeroen Bosch. Een ervaring om nooit te vergeten.

PRETPAKKET - FroeFroe

Doorlopend van 10u tot 13u of 14u tot 17u - voor iedereen - buiten - gratis

Je kan kakjes vangen, met appels zeven dwergen omkegelen, met schoenen gooien naar voeten, mamavarken haar biggetjes brengen met grote voeten aan, racen met Roodkapje en de Grootmoeder om uit de Boze Wolf zijn buik te geraken, de tandenfee haar tanden uitgooien met snoepjes, je zelf verkleden als een pop...

DE KOVID-KING - FroeFroe

Doorlopend van 10u tot 13u of 14u tot 17u - voor iedereen - buiten - gratis

Je ziet hem al van ver staan...
De Koning - een reus
een REUZENkoning!
Zijn spieren zijn een beetje stijf.
Laat jij hem dansen en shaken?
Trek aan de koordjes en de koning komt tot leven.